Taken en bevoegdheden

Belangrijk voor de juiste uitvoering van onderhoud op alle niveaus is het bepalen van de bevoegdheden die behoren bij de in het vorige hoofdstuk benoemde werkzaamheden.

Het is noodzakelijk dat alle medewerkers een gelijke manier van werken hanteren, namelijk de door de fabrikant voorgeschreven wijze. Hier word niet van afgeweken, tenzij binnen de organisatie formele goedkeuring hiervoor is, omdat het een verbetering betreft van de voorgeschreven manier van werken.

Werkplaatsmedewerker (zeilmaker)

De medewerkers van de werkplaats Zeilen houden zich bezig met de volgende taken en hebben de daarbij behorende bevoegdheden:

  • Het uittekenen, knippen, plakken, stikken en monteren van zeilen. Een deel van deze werkzaamheden wordt op de computer gedaan, maar het meeste werk wordt met de hand gedaan.
  • Onderhoud en reparatie van zeilen
  • Bestellen en registreren (verbruikt) materiaal en onderdelen
  • Doen van innovaties aan bestaande goederen/ ontwerpen van diverse goederen op aangeven van de organisatie voor zover deze niet elders verkrijgbaar zijn (brandweerspecifiek)

Opleiding

Een zeilmaker is iemand die, zoals het woord al doet vermoeden, zeilen maakt. Het betreft hier de doeken van een zeilboot. In de 18e en 19e eeuw was zeilmaker in Nederland één van de meest lucratieve beroepen. Toen in de loop van de tijd men overgegaan is op het machinaal maken van zeilen, is de arbeidsmarkt van de zeilmaker ingestort. Ook tegenwoordig is er nog maar een schijn van het aantal zeilmakers dat er in de 18e en 19e eeuw was over. Echter, het werk van de zeilmaker zal niet uitsterven. Dit komt vooral omdat er nog steeds vraag is naar handgemaakte zeilen, soms omdat mensen machinale zeilen te onveilig vinden, maar vaker omdat men van mening is dat een handgemaakt zeil meer aan hun specifieke wensen kan voldoen.

Er is in Nederland geen reguliere opleiding meer tot zeilmaker. De basisvaardigheden leert een zeilmaker-in-spe doorgaans van een ervaren zeilmaker door enige tijd met hem mee te lopen, maar iemand kan er ook voor kiezen om via de SZS-vereniging (de vereniging van scheepsbenodigdhedenhandelaren, zeilmakers en scheepstuigers) een scholingsprogramma te volgen. Deze bestaat uit vier bijeenkomsten per module. Er zijn in totaal drie modules, waarbij de eerste een leerling de kennis van het aftekenen bijbrengt, de tweede de leerling leert om te knippen, snijden en lassen en de derde de leerling de vaardigheid van het plakken, stikken en monteren leert. Een beginnend zeilmaker wordt geadviseerd om alle drie de modules te volgen en een ervaren zeilmaker kan zijn kennis opfrissen door één (of meerdere) van de modules te volgen. Elke module wordt afgesloten met een toets en bij een voldoende resultaat voor de toets ontvangt de leerling een certificaat.

Toelichting

Leerling Zeilmaker (LBO) niveau

Uitvoerende

Mits drie modules afgerond

Toelichting

Zeilmaker (LBO) niveau

Uitvoerende

Alle modules afgerond en minimaal 5 jaren ervaring

Toelichting

Meester Zeilmaker  (MBO) niveau

Uitvoerende

Minimaal 15 jaren werkzaam in het vak als zeilmaker aangevuld met middel management opleiding