Hygiëne werkplaats ademlucht

Hygiënevoorschrijften

Hygiëne op de werkvloer is erg belangrijk. Het is zelfs zo belangrijk dat het jaarlijks, bij een gemiddelde organisatie van 50 FTE, al snel € 70.000 kan worden bespaard omdat je kortdurend ziekteverzuim voorkomt. En hygiëne op de werkvloer hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is zelfs goed om klein te beginnen. Hoe? Dat lees je in onderstaande tips.

Begin bij het begin

Om de werkvloer en/of je bedrijfsomgeving schoon te houden, is het belangrijk om bij het begin te beginnen: de ingang. In de zomermaanden valt het wel mee, maar in de herfst en de winter hebben we in Nederland te maken met gure weersomstandigheden. Mensen lopen door de regen en/of de sneeuw en lopen met die schoenen laarzen zo je ademwerkplaats binnen, wat weer zorgt voor vieze plekken op de vloer. Om dit te voorkomen is een vloermat dé oplossing. Het vuil wordt aangetrokken en dit wordt ook vastgehouden. Vloermatten zijn op de juiste plaatsen aanwezig in de vorm van Schraapmatten (vuil verwijderend) en Droogloopmatten (water en lichte vervuiling verwijderend)

Ventilatie

In de ademwerkplaats waar mensen werken met was- / droogapparatuur en waar testapparatuur gebruikt wordt, is een goede ventilatie erg belangrijk Het is erg belangrijk dat de lucht regelmatig ververst wordt, enerzijds om irritatie van ogen en luchtwegen tegen te gaan en anderzijds om te voorkomen dat men de ruimte als bedompt ervaart. Om dit te bereiken is er een klimaat beheerssysteem aangebracht die zowel lucht aan- als afvoert, de luchtvochtigheid reguleert, koelt en / of verwarmt zodat er een constant klimaat aanwezig is. De aanwezige ramen kunnen niet geopend worden om te voorkomen dat daarmee de klimaatregeling ontregeld wordt.

Clean desk policy

Een clean desk policy ruimt lekker op. En daarnaast heeft het werken aan een leeg en nette testruimte, werkbanken vele voordelen zoals concentratie en overzichtelijkheid. Maar naast een opgeruimde ademwerkplaats is het ook van belang dat deze regelmatig schoongemaakt wordt. Kijk dus kritisch naar het schoonmaakbeleid.

De verplichtingen hieraan verbonden voor het personeel zijn:

 1. Ademluchtflessen horizontaal opbergen in de bestemde container.
 2. Gereedschap opbergen in de desbetreffende ruimte.
 3. Werktafels dagelijks schoonmaken.
 4. Vloeren wekelijks schoon maken.

Hygiëne

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de neuzen van de werkplaatsen allemaal dezelfde kant uit staan. Want wanneer de één wel hygiënisch bezig is en de ander niet, dan neigt de hele Ademwerkplaats al snel naar het negatieve.

Om een maximale hygiëne te kunnen bereiken zijn de onderstaande zaken geregeld:

 1. Aanwezigheid van voldoende zeep- en ontsmettingdispensers.
 2. Voldoende papier om de handen af te drogen.
 3. Het plaatsen van pictogrammen met hygiëne regels.

Van de medewerkers worden de onderstaande gedragingen verwacht:

 1. Na gebruik toilet handen wassen.
 2. Bij verkoudheid mondkapje gebruiken of tijdelijk een andere werkomgeving aanvragen
 3. Bij verkoudheid regelmatig handen wassen.
 4. Regelmatig handen desinfecteren
 5. Bij zware vervuiling hanteer procedure die hier voor bestemd is: